/, Novosti i obavijesti/OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA HEROJSKE BITKE U DRAGIŠIĆIMA

OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA HEROJSKE BITKE U DRAGIŠIĆIMA


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima, svetom misom za poginule, nestale i umrle branitelje u crkvi Svete Ane – Čista Velika i svetom misom u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom obilježili smo 25. obljetnicu herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela.

Ne zaboravimo taj 24. i 25. veljače 1993. godine kada je počinjen ratni zločin nad 10 hrvatskih vojnika pripadnika 15. domobranske pukovnije koji još uvijek nije procesuiran.
Paravojska paradržave SAO Krajine zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica.

Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju. Ujedno u akciji oslobađanja Dragišića u kojem je učestvovala postrojba 1. HGZ poginuo je njen pripadnik Krešimir Katavić.

Bili su hrvatski vojnici i svoje su živote dali braneći živote i slobodu svih nas, no njihova žrtva nije zaboravljena – zahvala i počast odani su u Dragišićima, na poprištu herojske bitke.

2020-05-06T19:30:04+02:00