/, Novosti i obavijesti/ŠIBENSKI TENKISTI SUDJELOVALI U OBILJEŽAVANJU 24. OBLJETNICE VRO‘OLUJA’, DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA

ŠIBENSKI TENKISTI SUDJELOVALI U OBILJEŽAVANJU 24. OBLJETNICE VRO‘OLUJA’, DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA

Svečanom obilježavanju u Kninu ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. Godine,nazočili su predstavnici i članovi Udruge Veterana OMB 113. Šibenske Brigade ‘Cobra’, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, brojni predstavnici braniteljskih udruga, najviši državni dužnosnici, kao i vojni izaslanici savezničkih i partnerskih zemalja, predstavnici lokalnih i civilnih vlasti, te pripadnici Hrvatske vojske i policije.

Na središnjem kninskom trgu održana je svečanost prilikom koje je predsjednica države i vrhovna zapovjednica oružanih snaga pregledala ratne zastave postrojbi Hrvatske vojske i policije te joj je podnesen prijavak. Kod spomenika hrvatske pobjede‘Oluja 95’ najviši državni dužnosnici zajedno s predstavnicom braniteljskih udruga položili zajednički vijenac. Vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio je molitvu za poginule hrvatske branitelje.
U sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima u borbi za slobodu i neovisnost, a povodom 24. obljetnice VRO Oluja, 12 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta‘Dr.FranjoTuđman’ i 12 policijskih službenika položila su po jednu crvenu ružu na spomenik hrvatske pobjede ‘Oluja 95’.

Nakon zvonjave crkvenih zvona koja su zazvonila oko 9 sati i 40 minuta, prisjetivši nas navrijeme ulaska hrabrih i ponosnih pripadnika 7. i 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Knin, na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava kao i prije 24. godine.

Uz paljbu 24 počasna plutona, okupljeni pod jarbolom s vijorećom hrvatskom zastavom kroz povjesnicu, imali su se prilike kroz povjesnicu podsjetiti tijeka ove veličanstvene vojno-redarstvene operacije. Sinovi poginulih hrvatskih branitelja Pere Eranović i Krešimir Šimić pročitali su 241 ime poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja.

Svečanost je nastavljena letačkim programom akro grupe ‘KrilaOluje’ koja je ove godine obilježila 15. Obljetnicu osnutka.    Krila Oluje svojim letom iznad Kninske tvrđave izvela su formaciju pod nazivom ‘missing   man’ kojim su odali počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske, skupniku Josipu Briškom. Svečanost su izvedbama domoljubnih pjesama uveličale klape Hrvatske ratne mornarice ‘Sveti Juraj’ i policije ‘Sveti Mihovil’.

Predvođeni svečanim postrojem hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi, Hrvatske vojske i MUP-a, uzvanici uputili su se u mimohodu prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa za Domovinu koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je vojno-akrobatskim ceremonijalnim programom Počasno-zaštitne bojne naTrgu dr. Ante Starčevića te izloženim taktičko-tehničkim zborom vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na ulicama grada Knina. Održan je  i mimohod motocikala te starodobnih vojnih vozila, predstavljene su i brojne braniteljske zadruge, a za sve građane i posjetitelje Knina organizirana je podjela vojničkog graha. Proslava u sjećanje na dane ponosa i slave nastavljena je na ulicama Knina.

2020-05-06T19:30:04+02:00