/, Novosti i obavijesti/UDRUGA VETERANA OMB 113. BR. ‘COBRA’ NAZOČILA OBILJEŽAVANJU  28. OBLJETNICE STRADANJA ŠKABRNJE U DOMOVINSKOM RATU

UDRUGA VETERANA OMB 113. BR. ‘COBRA’ NAZOČILA OBILJEŽAVANJU  28. OBLJETNICE STRADANJA ŠKABRNJE U DOMOVINSKOM RATU

Komemorativnim skupom u ponedjeljak, 18. studenog 2019., obilježena je 28. obljetnica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu. Žrtvama Škabrnje su se, uz mještane došli pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske. Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991., do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava podno središnjeg križa vijenac položila Zajednica Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, a potom je nastavljena do Spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu.

Potom je služena sveta misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, odnosno koncelebrirali su šibenski biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas i tridesetorica svećenika. ‘Vukovar i Škabrnja simbol su narodnog stradanja i bolni podsjetnik na žrtve koje su pale za slobodu i samostalnost Hrvatske’, poručio je mons. Puljić.

Kolona sjećanja simboličnog naziva “Korak po korak” potom je nastavljena do mjesnog groblja sv. Luke gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 1991. godine, kad je u samo jednom danu živote izgubilo 43 civila i 15 branitelja. Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još 6 ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje na Spomen obilježju kod Središnjeg Križa, te je položen zajednički vijenac obitelji poginulih i nestalih te državnog vrha. Vijence su položili i predstavnici Općine Škabrnja, Zadarske županije i Grada Zadra te brojna druga izaslanstva, te udruge proizišle iz Domovinskog rata, kao i predstavnici naše udruge koji su odali počast paljenjem svijeće.

Po završetku, na trgu dr. Franje Tuđmana za sve sudionike komemoracije organiziran je ručak.

Foto galerija:

2020-05-06T19:30:04+02:00